Dit zijn de beste wijnen om te bewaren

Hoelang een fles wijn houdbaar is, is een vraag die velen van ons zich wel eens afvragen maar waar maar weinigen precies het antwoord op weten. Het heeft natuurlijk ook veel te maken met de vraag of de fles al geopend is of nog niet, want een geopende fles is uiteraard minder lang houdbaar dan een geopende fles. Maar ook de herkomst van de fles kan invloed hebben op de houdbaarheid van de wijn, zo zijn sommige wijnen bedoeld om zo snel mogelijk te nuttigen en niet geschikt om bijvoorbeeld jaren in de wijnkelder te bewaren. Dit komt ze niet altijd ten goede van de smaak. Op smaakvandewereld.nl lees je er meer over. 

Rode wijn bewaren

De houdbaarheid van rode wijn is sterk afhankelijk van of de fles al geopend is of niet. Indien de fles nog dicht zit, heeft het vaak een lange houdbaarheid. Er zit echter wel verschil in supermarktwijn en zogenoemde ´bewaarwijn´. De wijnen in de supermarkt zijn over het algemeen bedoeld om snel te nuttigen, de smaak wordt er dan ook niet beter op naarmate de tijd vordert, zoals dit vaak wel het geval is bij bewaarwijn. Deze wijnen kun je dan ook het beste juist niet meteen nuttigen na aankoop, omdat de wijn op dit moment nog niet op het hoogtepunt is en steeds lekkerder wordt in de loop van de jaren. Een klimaatkast wijn helpt je bij het op de juiste manier en temperatuur bewaren van de wijn, zodat hij langer houdbaar is! In het geval van een al geopende fles is het verstandig de wijn zo snel mogelijk te nuttigen, houdt hierbij een dag of 2 à 3 max. aan. 

Witte wijn bewaren

Als het gaat om witte wijn dan zijn er een aantal punten waar rekening mee gehouden moeten worden als je deze lang wilt bewaren. Wat betreft een ongeopende fles is het van belang dat je de fles niet in het zonlicht legt. Daarnaast kun je de fles het beste niet rechtop zetten, omdat de kurk zo uitdroogt en er zuurstof bij de wijn kan komen, wat niet ten goede komt van de smaak. Daarnaast is het ook van belang dat de wijn de juiste luchtvochtigheid heeft. Hoe lang je op deze manier de wijn kan bewaren is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de fles, maar neem gemiddeld een jaar of 2. Het beste is om de wijn binnen een jaar te nuttigen. Wat betreft een geopende fles wijn is het van belang dat je deze altijd gekoeld bewaard en max. 4 dagen laat staan.

Plaats een reactie