Heerlijke wijnen van Karas voor bij een catering

Bij een catering is het belangrijk dat er goede wijn geschonken worden. De keuze voor de juiste wijn kan lastig zijn, omdat er enorm veel keuze is en iedereen natuurlijk wil voorzien van lekkere wijn. In dit artikel leggen wij u meer uit over Karas wijnen

Oorsprong van Karas wijnen

Karas wijnen zijn afkomstig uit de Armeense Armavir-regio. Deze regio ligt iets ten noorden van de Bijbelse berg Ararat, vlak over de grens van Turkije. De bodem is van oorsprong vulkanische oorsprong, wat zorgt voor een spicy mineraliteit in de wijnen. Armenië heeft mogelijk de oudste wijncultuur op aarde. Archeologen vonden in de plaats Areni al 6000 jaar oude sporen die wijzen op wijnbouw.

Sinds 2010 zijn Karas wijnen beschikbaar en zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Argentijns-Armeense zakenman Eduardo Eurnekian en de Argentijnse oenoloog Gabriel Rogel. Het geheel staat onder leiding van zijn jonge nicht Juliana Del Aguila Eurnekian. De naam Karas heeft betrekking op het Armeense woord voor grote wijnkruiken, gemaakt van terracotta. Het is een antieke manier om wijnen te maken waarbij druiven, schillen en pitten samen een gisting ondergaan in de terracotta wijnkruiken. Het resultaat staat wel bekend onder de naam karas qvevri.

Invloed van de bodem op de wijnen

De vulkanische bodem van de wijnvelden bestaat uit een door basalt gevormde, matig dichte klei met een hoge concentratie van kalksteen, carbonaat en tufsteen. In een klimaat met maximaal 300 mm neerslag per jaar gedijen de druivenstokken optimaal. De druivenstokken krijgen alleen organische meststoffen om het groeiproces te ondersteunen waardoor Karas wijnen geheel biologisch geteeld zijn.

Rode Karas wijnen

Karas wijnen zijn voornamelijk rode wijnen. A Tale of 2 Mountains is een aromatische wijn met kenmerken van rood fruit en frisse zuren. De wijn is gemaakt van 60% Areni en 40% Malbec druiven. De Karas Klassieke Armeense Rode Wijn beschikt over fruitige aroma’s en rood fruit, zoete specerijen en chocolade. Deze vlot drinkbare wijn is gemaakt van 25% Syrah 35% Malbec 20% Petit Verdot en 10% Cabernet Franc. De Gran Karas is een dieprode wijn met een complexe smaak en zachte tannines. Geschikt als begeleider van harde kazen en vleesgerechten. Opgebouwd uit de druivenrassen Syrah, Petit Verdot, Montepulciano en Cabernet Franc. De Karas Areni & Khndoghni is een frissen en fruitige rode wijn, gemaakt van de inheemse Areni en Khndoghni druivenrassen.

Witte Karas wijnen

A Tale of 2 Mountains Witte Wijn is gemaakt uit 60% van de Armeense witte druif Kangun en 40% Chenin blanc. Het geeft de wijn een kruidig en aromatisch karakter met tonen van abrikozen en groene appels. De Karas Klassieke Armeense Witte Wijn is een elegante wijn met tonen van citrusvruchten, perzik en ananas. Gemaakt van 50% Kangun 40% Chardonnay 10% Viognier.

Karas mousserende wijnen

Tenslotte maakt Karas 2 verschillende mousserende wijnen. De Karas Extra Brut en de Karas Dyutich. De laatste variant is volledig gemaakt uit Muskat druiven en hebben hierdoor een zoeter karakter.

Plaats een reactie