Is het nou patat of friet?

Is het nou patat of friet? Naast de eeuwige discussie of een mondkapje wel echt werkt en of je handen desinfecteren met een desinfectiemiddel wel echt werkt, is er ook de eeuwige discussie of het nou patat of friet is? Want in Zuid-Nederland noemt men deze gefrituurde reepjes aardappel weer friet en in Noord-Nederland noemt men het weer patat. Wij zochten het voor je uit. In dit artikel lees je de belangrijkste fabels en feitjes tussen de twee en hoe jij zelf je vrienden en familie kan verrassen met zelfgebakken friet. Of is het toch patat in patatbakjes

Regionaal bepaald 

Het simpele antwoord wat alle discussies meteen ontkracht is: feitelijk is het beide juist. Het is namelijk regionaal bepaald wat men zegt. Uiteraard gaat dit gepaard met persoonlijke voorkeur, maar het zit zo: boven de rivieren in Nederland zegt men vaak patat, en onder de rivieren zegt men vaak friet. Een vrij saai antwoord, maar wel met een interessant verhaal. Tweehonderd jaar geleden was het oorspronkelijke woord voor patat en friet: patatfriet. Patat betekende hier ‘aardappel’ en diende als het zelfstandig naamwoord. Friet diende hier als de toevoeging en stond voor ‘gebakken/gefrituurd’.  

Ontstaan van het woord 

Het woord is ontstaan in een gebied met Franse invloeden, wat oorspronkelijk is dit een volgorde van een Franse uitdrukking. Maar toch zeggen ze in Frankrijk ‘pomme frites’. Dus waarschijnlijk is het woord ontstaan in een Franssprekend gedeelte van Vlaanderen. Men vermoedt dat het woord in Brussel is ontstaan.  

Waarom patat? 

Dus in Vlaanderen en Zuid-Nederland noemen de mensen het friet. Maar hoe kan het dan dat de Noord-Nederlanders er patat van hebben gemaakt? De verklaring hiervoor is dat in Zuid-Nederland het woord al een betekenis had. Twee maar liefst. De ene betekenis stond bij patat vroeger al voor ‘aardappel’ en de andere stond voor ‘klap’. Een klap in de zin van een ‘klap’ in het gezicht krijgen. In Noord-Nederland bestond die tweede betekenis van patat er niet. Vandaar dat men in het noorden van Nederland voor de eerste betekenis heeft gekozen.  

Patat of friet: het maakt niks uit  

Of het dus patat of friet is, het maakt niks uit. Maar nu weet je wel hoe het woord in het zuiden en noorden van Nederland is ontstaan.  

Plaats een reactie